La Menorca pintada a Barcelona

Com ja és habitual la tardor presenta, a les grans ciutats, nombroses propostes expositives que donen el tret de sortida a la temporada. Les galeries d’art, els museus i centres d’art inauguren exposicions destacades que s’acompanyen d’actes diversos i es converteixen en un reclam cultural i turístic. Aquesta tardor Barcelona ofereix magnífiques exposicions: «Tocar el color, la renovación del pastel» (Fundació Mapfre); «Bill Viola. Mirall de l’invisible» (Fundació Catalunya La Pedrera); «Ópera. Pasión, poder y política» (Caixaforum); «Maillol Hovart» (Espai Volart. Fundació Vilacasas); «Allen Rupensberg» (Galeria Projecte SD), i una altra de molt especial, que té Menorca com a protagonista i que està rebent nombrosos visitants i una àmplia cobertura mediàtica: «Pintar (a) Menorca».

Organitzada pel Departament de Promoció Turística del Consell Insular de Menorca, la iniciativa vol donar a conèixer la nostra illa a través dels quadres de quatre pintors catalans molt lligats a l’illa i un de menorquí: Francesc Artigau (Barcelona, 1940), Xavier Serra de Rivera (Sant Joan Despí, 1946), Miquel Vilà (Barcelona, 1940), Josep Serra Llimona (l’Ametlla del Vallès, 1937) i Josep Vives Campomar (Maó, 1940).

L’ús de l’art com a ambaixador d’un territori ha estat una constant al llarg dels temps i a Menorca en tenim precedents. A l’exposició hom pot veure l’avui emblemàtic cartell que Foment del Turisme edità l’any 1933 sota l’eslògan «Menorca isla blanca i azul» i que aparegué poc després que la recentment creada institució organitzés una exposició a Barcelona on participaren Joan Vives Llull, Francesc Hernández Monjo i Miquel Alejandre, entre d’altres. En anys posteriors diversos cartells promocionals de l’illa incorporaren obres d’artistes diversos.

En aquesta ocasió Menorca irradia la seva llum i el seu paisatge des del cor de la ciutat, a la Pia Almoina, un edifici renaixentista construït damunt restes romanes al costat de la Catedral. Barcelonins i turistes vinguts d’arreu descobreixen les distintes mirades que l’illa ha inspirat en cadascun d’aquests pintors.

L’idil·li dels pintors barcelonins amb l’illa nasqué amb Josep Vives Campomar, que els abduí devers els anys seixanta i els descobrí un territori inabastable en l’exercici de la pràctica artística. Artigau, Serra de Rivera, Serra Llimona i Vilà han trobat a Menorca font d’inspiració i camp de batalla en el perfeccionament de la seva tècnica i els eu llenguatge al llarg dels darrers quaranta anys.

Així Menorca se’ns mostra escenogràfica i lúdica (Artigau), lluminosa i essencial (Serra de Rivera), reposada i colorista (Serra Llimona), metafísica i pètria (Vilà), dramàtica i plàstica (Vives Campomar). Perquè Menorca és  polièdrica, diversa, i hi ha artistes que són capaços de fer-nos-ho veure i mostrar-nos-en la riquesa des d’un coneixement i respecte profunds. El cap-roig d’Artigau, la cala Mesquida de Vilà, la Ciutadella de Serra de Rivera, la finestra mirant al Toro de Serra Llimona o el port pintat des de s’Altra Banda per Vives Campomar, tot i respondre a distints gèneres pictòrics, adquireixen aquí un estatus d’igualtat pel fet de ser expressió autèntica de l’illa, manifestació verdadera del territori.

Menorca ha tingut la fortuna de ser viscuda i pintada per aquests referents de la pintura a Barcelona, germana per cultura i història. Pintors que han estat fonamentals en la historiografia de la ciutat i del país i que han estat investits en aquest projecte ambaixadors de primer ordre de la nostra illa.

Fins al 24 de novembre al Museu Diocesà de Barcelona, al costat de la Catedral.

Leave a Reply